Flatcoated Retriever Chorioretinopathi

Flatcoated Retriever Chorioretinopathi (FRC):

Gennem de seneste år er der fundet tilfælde af asymmetriske retinale degenerationer (ødelagte områder i nethinden) hos Flat Coated Retriever hunde i Europa. Flere af disse hunde er diagnosticeret med PRA eller PRA lignede retinopathier (skader i nethinden). Andre tilfælde har vist ensidige eller bilaterale læsioner lignende ar i nethinden og årehinden. Mange af disse hunde har været i familie, og derfor er spørgsmålet opstået, om disse nethindeforandringer er arvelige eller ej.

Ingen af de undersøgte hunde havde klassisk PRA, dvs. generaliseret svind af nethinden med lige udbredelse i begge øjne og med bilateral blindhed til følge.

Elektroretinografi ERG måler det elektriske respons af de forskellige celler I nethinden, hvilket giver et udtryk for disse cellers funktion. ERG undersøgelser af de afficerede hunde dokumenterede at læsionerne havde forskellig udbredelse i de to øjnes nethinder. ERG viste ligeledes, at udbredelsen i nethinden ikke var generaliseret og ensartet, som det ses ved klassisk PRA, men at nethindens celler derimod var pletvis nonfunktionelle.

Hundene har forskellige grader af synsnedsættelse, varierende fra umiddelbart normaltseende til blindhed. Synsnedsættelsen er ikke ensartet i begge øjne.

Alle de afficerede hunde har områder i deres nethinde med tegn på betændelse. Forandringerne i nethinden er ikke aldersrelaterede, dvs. at hunde med læsioner har forskellige aldre.

Betændelse i nethinden og årehinden kan forårsages af en række faktorer: Virusinfektioner, svampeinfektioner, parasitinfektioner, bakterieinfektioner samt reaktioner fra immunforsvaret.

Flatcoated Retrievere er en hunderace, som opdrættes til jagt. Det er muligt at miljøfaktorer spiller en rolle i FRC. Hundene trænes ofte med kadavere af mange typer fugle og andre dyr. Hundene kan blive inficerede via disse

Immunrelaterede faktorer hos racen kan også spille en rolle i udviklingen af FRC.

Yderligere forskning kræves for at klarlægge årsagen til denne, i nogle tilfælde blindende sygdom. Men formentlig er årsagen en ikke arvelig sygdom.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om